Wie zijn er online

We hebben 55 gasten en geen leden online

Bezoekerstotaal

Artikelen bekeken hits
186067

Informatie

De Huisorde van Oranje

De Huisorde van Oranje is een Huisorde, dat wil zeggen een particuliere onderscheiding, die op 19 maart 1905 door Koningin Wilhelmina werd ingesteld. De orde wordt verleend als beloning van personen, hetzij Nederlanders, hetzij vreemdelingen, die zich verdienstelijk hebben gemaakt ten aanzien van de koning(in) of het Koninklijk huis. De koning(in) is Grootmeester van de orde en benoemt als zodanig zijn/haar opvolger. Alle toekenningen van de orde gaan per Hofbesluit en vallen formeel buiten de Ministieriele verantwoordelijkheid van de Ministers.

Bij hofbesluit van 30 november 1969 werd de orde aanzienlijk veranderd. 

 

Onderstaand Ere Ridderkruis van Verdienste in Zilver Huisorde van Oranje

 

Active Image      Active Image       Active Image

De Huisorde van Oranje wordt verleend in drie graden:

Grootkruis

 

  •   Active ImageActive ImageActive Image

  •  

Deze draagt een kruis dat 68 millimeter lang 54 millimeter breed is aan een 101 millimeter breed oranje lint over de rechterschouder en een ster met het medaillon van de Orde. De grootte van de ster is nooit vastgelegd.

 

  • "Steckkreutz" Active Image

  •  De officier droeg , naar Duitse trant, een "Steckkreutz" Het van een pin voorziene kruis, het is iets kleinenr dan de eerste drie hoogste rangen, wordt zonder lint op de linkerborst gedragen. Bestaan tot 30 nov.1969

 

 

Erekruis

Eremedailles

 

De Ere medaille in Huisorde van Oranje werd verleend in drie graden:

Active Image

Brons                                       Zilver                                     Goud

 

De Erekruisen worden aan een 37 millimeter breed lint op de linkerborst gedragen. Niet-leden van de Koninklijke familie dienen eerst de laagste graad te verdienen voordat zij in een hogere graad kunnen worden benoemd.

De versierselen zijn gelijk aan die van de Grootkruisen, commandeurs en ridders der eerste klasse van de Huisorde zoals die tot 1969 bestond.

De Orde van Trouw en Verdienste 

 

Deze op 30 november 1969 ingestelde Orde van Trouw en Verdienste van het Huis Oranje-Nassau strekt tot onderscheiding van hen die het Koninklijk Huis door verdienstelijke en karaktervolle vervulling van hun taak of verrichting van hun dagelijks werk, eervol en trouw terzijde hebben gestaan.
De Orde kent twee graden:

 

 

Kruis in goud

 Active Image         Active Image

Goud                                                    oorkonde

 

Dit kruis wordt aan een 37 millimeter breed lint op de linkerborst gedragen.

 

Kruis in zilver  

Active Image         Active Image

Zilver                                             Oorkonde

 

Hofpersoneel kan de orde verleend krijgen in goud (na veertig dienstjaren) en in zilver (na vijfentwintig dienstjaren).In de praktijk wordt de Orde van Trouw en Verdienste vaak ook na een iets geringer aantal jaren verleend.

Het kruis in de  Orde van Trouw en Verdienste is gelijk aan die van een Erekruis in de Huisorde. Zij verschillen daarvan in de kleur van het emaille, dat is Nassaublauw, het lint is oranje.  

Kroonorde 

Aan vreemdelingen die wordt de onderscheiding verleend voor diensten jegens ons Koningshuis

Active Image

De Kroonorde kent meerdere graden te weten grootkruis, Groot erekruis met plaque, groot erekruis, erekruis met rozet en erekruis tevens een drietal eremedailles in goud,zilver en brons

 

Voor een deel herkomst Wikepedia

foto's en voorwerpen eigen collectie

 terug naar voorpagina